Fietsen van hotel naar hotel: Wegduiken in De Westhoek

Sommigen noemen De Westhoek het mooiste stukje van Vlaanderen. Of dat terecht is, laten we je zelf ontdekken tijdens deze fietsvakantie (4 dagen/3 nachten). Dat het in deze Vlaamse uithoek zeer fijn vertoeven is, ervaar je sowieso. 

Het landschap is wijds, de dorpjes miniem, het dialect bijzonder sappig. De streek is met zijn vele soldatenbegraafplaatsen getekend door De Groote Oorlog. Het thema ’14 – ’18 komt uitvoerig aan bod tijdens deze fietsvakantie. In september 2023 werd de Menenpoort in Ieper erkend als Unesco Werelderfgoed, net als 26 andere herdenkingsplaatsen uit WOI. Maar je gaat ook lokale bieren proeven (trappist van Westvleteren, Poperings Hommelbier en we laten je zelfs even langs de kust fietsen.

Twee prima hotels houden zich klaar om je te verwelkomen en je na je fietstocht in de watten te leggen. Vertrekken doe je in Ieper en dat stelt je meteen in de gelegenheid om de eerste avond The Last Post bij te wonen. Verder overnacht je in Lo-Reninge. 

Tussen deze twee 3-sterrenhotels liggen schitterende fietsroutes van gemiddeld een 60-tal km per dag. Die zijn gebaseerd op de fietsknooppunten en dus makkelijk te volgen. Of je vraagt de GPS-routes op. We laten je kennismaken met onverwachte plekken en mooie uitzichten. Suggesties voor stops zijn er in overvloed, ook om een glas te drinken en een hapje te eten.

Wegduiken in De Westhoek kan je tot eind september 2024.

Meer lezen
Goed om te weten
 • Dit is een individuele vakantie die je fietst aan de hand van de routebeschrijvingen die je ontvangt bij aankomst de eerste dag.
 • Het arrangement loopt tot einde september 2024. Je kunt dagelijks vertrekken op de beschikbare dagen. 
 • Het arrangement omvat 4 fietsdagen en 3 overnachtingen. De eerste dag hebben we vanuit het starthotel in Ieper een mooie lus van 47 km. De overige dagafstanden schommelen tussen de 53 en 63 km. De routes lopen langs de fietsknooppunten. Dat is lekker makkelijk. Ze kunnen ook eenvoudig ingekort worden. Op dag 1 en dag 2 kom je enkele kleine hellingen tegen, de dagen 3 en 4 zijn vlak. 
 • Je start vanuit Ieper. Je auto kan gratis op de parking van het hotel blijven staan tot je weer terug bent. Tip: ga de eerste avond wat vroeger eten in het hotelrestaurant en woon onder de Menenpoort The Last Post bij.
 • Het volgende hotel ligt in Lo-Reninge, waar je 2 keer overnacht.
 • Bij elke overnachting kan je fiets in een afgesloten fietsenstalling, waar ook oplaadmogelijkheden voor e-bikes zijn.
 • De deelnemende hotels zijn beide uitstekende 3-sterrenhotels 
 • Na je reservatie en betaling ontvang je een mail met de praktische informatie zoals het adres van vertrek. In het vertrekhotel liggen de informatie en de routes klaar voor je volgende fietsdagen. De .gpx-bestanden van deze vakantie voor je GPS ontvang je op voorhand indien gewenst.
 • Je bagage wordt van Ieper naar Lo-Reninge en terug gebracht. Er zijn geen beperkingen op het vlak van aantal stuks bagage, maar je hoeft ook niet te overdrijven :-). Tenslotte ben je maar vier dagen aan het fietsen. Zorg dat elk stuk bagage is gelabeld. Bij aankomst ontvang je Happy Weekends-bagagelabels die je aan je koffers bevestigt. Ten laatste om 16 uur is je bagage in het volgende hotel.
 • De bedoeling is dat je je eigen fietsen meebrengt. Fietsverhuur op aanvraag.
 • Wil je je een dag laten vergezellen door een fietsende streekgids met een bijzondere kennis over WOI, neem dan contact op.
 • Annulatieverzekering € 15 p.p. (tot maximum 30 dagen voor vertrek af te sluiten). Verzekering reisbijstand, bagage en lichamelijk letsel: € 24 p.p. Verzekeringen enkel af te sluiten bij je reservatie, nadien niet meer.

Dag 1

Je komt in de loop van de dag toe in het hotel in Ieper en je wordt welkom geheten met een welkomstdrank. Aan de receptie ontvang je een infomap met de routes voor de komende dagen. De lusvormige route van de eerste dag is 47 km lang en brengt je door het centrum van Ieper met zijn monumentale Menenpoort, Hill 60 in Zillebeke en de indrukwekkende oorlogsbegraafplaats Tyne Cot met zijn 12.000 graven. Tip: kom ten laatste kort na de middag toe zodat je voldoende tijd hebt om de eerste route te fietsen.

Je kamer is beschikbaar vanaf 15 uur.

’s Avonds 3 gangenmenu in het hotelrestaurant
Tip: vraag je diner tegen 18 uur zodat je kort na 19 uur naar de Menenpoort kunt gaan (1,5 km vanuit het hotel), waar elke avond om 20 uur The Last Post wordt gespeeld (ga op tijd). Nog een tip: aansluitend een terrasje op de markt van Ieper.

Dag 2

’s Morgens ontbijt + uitchecken. Je bagage laat je achter bij de receptie. Je koffer is ten laatste om 16 uur in het volgende hotel.

Vanuit Ieper fietsen we een prachtige route (58 km) die je naar Westouter, de militaire begraafplaats Lijssenthoek, door het centrum van Poperinge en langs de abdij Sint-Sixtus in Westvleteren voert. In de horecazaak In de Vrede kan je de wereldberoemde trappist proeven. Voordien heb je ook even de Franse grens overschreden: ‘de Schreve’ zoals ze die hier noemen.

Late namiddag kom je toe in het hotel in Lo-Reninge.

’s Avonds 3-gangenmenu in het hotelrestaurant

Dag 3

Na een heerlijk ontbijt haal je je fiets uit de garage voor een nieuw fietsavontuur (65 km).

In eerste instantie gaat het langs de IJzer richting Diksmuide met zijn bekende IJzertoren. Van hieruit fietsen we over een vroegere spoorlijn naar Nieuwpoort, dat we binnenrijden via het indrukwekkende sluizencomplex Ganzepoot. In Nieuwpoort fietsen we zelfs even langs het strand om dan weer koers te zetten richting binnenland, meer bepaald Veurne. Vervolgens passeren we Steenkerke, de woonplaats van misschien wel de bekendste inwoner van De Westhoek: Willem Vermandere. 

Late namiddag terugkeer in het hotel in Lo-Reninge.

’s Avonds 3-gangenmenu in het hotelrestaurant

Dag 4

We schuiven een laatste keer aan voor een lekker ontbijt en vertrouwen onze koffers weer toe aan de receptiemedewerker. En dan zijn we klaar voor onze alweer laatste fietsdag.

Voor deze laatste dag hebben we nog heel wat moois in petto. Wat dacht je van het natuurgebied De Blankaart, het Vrijbos in Houthulst (ja hoor, er is een bos in De Westhoek), de Duitse militaire begraafplaats in Langemark en ga maar door. Goed voor 53 km fietsplezier.

Namiddag aankomst in Ieper en einde programma.

-> Programma onderhevig aan wijzigingen

Dit happy weekend is inclusief
 • 3x overnachting in 2 kwalitatieve 3-sterrenhotels
 • 3x uitgebreid ontbijt
 • 3x 3-gangendiner
 • 4 uitgewerkte fietsroutes
 • Bagagetransport naar het volgende hotel
 • Welkomstdrank in het eerste hotel
 • Verblijfsbelasting
 • Parking bij het vertrekpunt

PRIJZEN € 356 p.p. op basis van een 2-persoonskamer
€ 409 p.p. voor een single

Niet inbegrepen
 • Lunch (op je routebeschrijving vind je suggesties voor stopplaatsen)
 • Dranken bij het diner
 • Verzekering annulatie en reisbijstand
 • Reis heen en terug
Boek nu dit weekend
Daarom moet je mee met dit weekend
  • Je reserveert dit arrangement op de dagen die jou passen
  • Je ontdekt een heel aantal verborgen parels in De Westhoek
  • Immense soldatenbegraafplaatsen getuigen nog altijd van de gruwelen die er ruim 100 jaar geleden plaatsvonden
  • Je overnacht in prima 3-sterrenhotels met afgesloten fietsenstalling
  • Je fietst op jouw tempo en stopt waar jij wil
  • Je bagage wordt telkens naar het volgende hotel gebracht, lekker makkelijk

Fotoboek

Regio's

De Westhoek

De Westhoek

Ben je helemaal klaar voor een fantastische fietsvakantie in De Westhoek? Begin dan je reservatie door op de gewenste vertrekdag te klikken.

* Vervolgens word je gevraagd om je gegevens in te vullen, zowel voor jou als je eventuele medereiziger(s) (naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum, mailadres).
* Wil je een verzekering, dan vink je dat vakje aan. De annulatieverzekering is enkel te nemen tot 30 dagen voor vertrek. Verzekering enkel te nemen bij je reservatie.
* Aansluitend selecteer je het aantal 2- en 1-persoonskamers die je nodig hebt
* Wil je ons nog iets extra meedelen, bijvoorbeeld dat je een vegetarische maaltijd wilt, dan deel je dat mee in het vak Opmerking
* Tot slot klik je op Reserveer nu en dan komt je reservatie bij ons binnen
* Automatisch ontvang je dan een mail met de factuur en de betaalmogelijkheden: online betaling (Bancontact, Visa, Mastercard) of bankoverschrijving met gestructureerde mededeling
* Reserveer je langer dan 30 dagen vooraf, dan ontvang je eerst een voorschotfactuur (+ eventuele verzekeringen) ter waarde van € 100 p.p. 30 dagen voor vertrek krijg je via mail de saldofactuur. Bij een reservatie minder dan 30 dagen voor vertrek, ontvang je een factuur voor het volledige bedrag.
* Zodra je betaling binnen is, ontvang je een mail met extra informatie zoals het adres van het hotel waar je de eerste dag wordt verwacht.

PRIJZEN
€ 356 p.p. op basis van een 2-persoonskamer
€ 409 p.p. voor een single

We doneren 1% van onze inkomsten aan ontwikkelingsorganisatie Cunina.

De dagen in het groen hieronder zijn de dagen dat je kunt vertrekken, ook al staat de volgende dag in het rood.

Beschikbaarheid & reservatie

Kies onderstaand de gewenste vertrekdatum:


Legende:
Beschikbaar:
Niet beschikbaar:

Juni 2024 volgende maand

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Reviews

Vicky Vanreusel (18/09/2023)

Fietsvakantie in de Westhoek is een aanrader. Prima organisatie, leuke hotels (waar men duidelijk op de hoogte was van de formule) met vriendelijk personeel en lekker eten. De fietsroutes zijn duidelijk beschreven en ze volgen overwegend rustige, landelijke wegen wat aangenaam fietsen is tussen de velden met mooie vergezichten (wij hadden uitstekend, zonnig weer). De vermelding van bezienswaardigheden, horeca en eventueel openbare toiletten is ook een pluspunt.

Bieke en Kris (12/09/2023)

Zeer mooie tochten. Routebeschrijvingen met knooppunten en weetjes zijn dik in orde en interessant. Ook goed dat openbare toiletten en horeca vernoemd worden.
Hotels mooi gelegen. Dit smaakt naar meer! Communicatie via mail met Happy Weekends vooraf ging zeer vlot. Tip voor fietsers: best vooraf de knooppuntenkaart kopen, geeft toch een beter overzicht als je wil aanpassen (weg was ergens afgesloten owv een koers, en op gsm nieuw weg uitstippelen is minder handig). Tip voor de organisatie: best de routes op voorhand doormailen, zodat je die al eens op een kaart op de pc kan bekijken en eventueel kan afdrukken voor een "knooppuntenhouder".

PATRICK VAN BOURGOGNIE (09/06/2023)

Prima hotels met uiterst vriendelijk en behulpzaam personeel, zeer goed uitgestippelde en mooie fietsroutes dus maw wij hebben zeer genoten van onze 4daagse uitstap naar de Westhoek. Echt een aanrader. Het enige negatieve dat we kunnen bedenken was de hevige wind maar gelukkig hadden we een elektrische fiets. Nee, alles was goed georganiseerd, bedankt Happy Weekends.

Ivo Mariën (09/05/2023)

De vierdaagse van de westhoek was fantastisch, de hotels waren goed, het eten was ook prima, en de fietsroutes waren een echte aanrader. Het is voor herhaling vatbaar. grtj Chris en Ivo

Patrick Heylen (03/09/2022)

Het was een zeer aangename fiets-4 daagse.
Hotels waren zeer goed met ontbijt en de 3-gangen menu ‘s avonds. De fietsroutes waren ook mooi. Echt een aanrader.

Gonny en Huub Gijsbers (29/07/2022)

Wij zijn weggedoken in de Westhoek. Alles was goed geregeld. Hotels waren goed. Het eten was prima. De fietsroutes waren geweldig. We hebben er van genoten. We hebben een opmerking. Kun jij, tegen betaling, een fietsknooppuntenkaart leveren van zo'n fietsgebied. Als je iets wil afkorten. Bedankt, een geweldige ervaring.

Naschrift HW: via de plannetjes op de routebeschrijiving kan je normaal inkorten. We gaan eens kijken of we in het starthotel fietskaarten van De Westhoek kunnen voorzien, die dan als extra kunnen worden gekocht.

Edward Gevels (16/05/2022)

Alles was perfect georganiseerd, mooie rustig gelegen hotels met lekker eten. Goede info over de vele bezienswaardigheden. Prachtige fietsroutes voor wie graag fietst in een rustige omgeving.

Ilse & Co (16/08/2021)

Wij zijn naar de Westhoek geweest begin augustus. In het eerste hotel was de kamer niet in orde maar we kregen onmiddellijk een nieuwe kamer. De andere hotels waren prima, rustig gelegen, gezellig, zeer lekker ontbijt en ook het avondeten was in orde. Je kan dagelijks rustig fietsen naar het volgende hotel: je fietst door vele dorpen/stadjes waar je gezellig kan eten , een terrasje doen of een wandeling maken. Deze fietstocht door de Westhoek is echt een aanrader. Het was onze eerste vakantie met Happy Weekends maar zeker niet de laatste!

Rita Crobeck (04/08/2021)

Heel fijn weekend gehad, hebben wel wat regenbuien over ons gehad maar moesten erdoor. Het eerste hotel was top,heel vriendelijke ontvangst, lekker drie gangen menu en lekker ontbijt met in de avond naar de Last Post gaan zien, een echte aanrader. De volgende dag fietsen we de kemmelberg op, door velden en dorpjes naar ons volgende hotel waar we twee nachten zijn verbleven.Dit hotel was niet zo goed vonden wij, kamers waren niet zo netjes gepoetst. We hadden twee dagen geen warm water maar dat hebben ze snel gemaakt omdat de drie kamers samenhingen waar wij met zes personen verbleven. Het ontbijt en de driegangenmenu was wel lekker. We hebben met zijn allen genoten van de fietstochten: een echte aanrader en zullen zeker nog een arangement met Happy Weekends doen. Top Paul!

Davy (09/07/2021)

Ik heb last minute de fietsvakantie in de Westhoek geboekt. Dit is ook een mooie trip om op jouw ééntje te doen. Goed geregeld dat de koffers achterna komen. De hotels zijn perfect op de hoogte en ik heb er telkens zeer goed gegeten.
De fietsroutes even overlopen. De eerste was zeer boeiend met bezoek aan Tyne Cot. Ik raad ook zeker aan het Passchendaele Museum te bezoeken. Dag twee was serieus afzien omwille van de krachtige wind. Ik ben toen in Kemmel even omgereden om Commandobunker te bezoeken (bunker i.v.m. de Koude Oorlog), verder lang vertoefd in Poperinge. Dat is een aangename stad waar ik zeker een bezoek aan het Talbot House aanraad. De derde dag begint in Diksmuide met bezoek aan de Ijzertoren om dan verder te rijden naar Nieuwpoort om een terrasje te doen. Ik raad ook zeker een stop in Veurne aan. Tot slot dag vier. Die stond voor mij vooral in terugrijden naar Ieper. Uiteraard wel aan het kerkhof in Langemark gestopt om dan uiteindelijk nog even in Ieper te vertoeven. Ik vond het echt een leuke beleving.

Frieda Fockaert (01/11/2020)

Wij hebben met volle teugen genoten van onze fietsvakantie in de Westhoek. De verborgen hoekjes hebben we met veel goesting verkend. Het programma zat heel goed in elkaar. Een andere formule van Happy Weekends is voor ons zeker een optie.

Eddy Wils (15/10/2020)

Aangepast voedsel (restarm dieet) zelden zo goed meegemaakt. Dank u! Hotels goed.

Van Hirtum (16/09/2020)

Zeer toffe fietsvierdaagse gehad in De Westhoek, prima hotels en vriendelijk personeel in elk van de drie hotels.
Mooie routes en daarbij nog eens prachtig weer, wat kan je meer wensen. Zeker voor herhaling vatbaar.
Bedankt Paul en het hele Happy Weekends-team. We kijken al uit naar ons volgend fietsavontuur.
Groetjes Victor, Lutgarde, Martine en Jean-Luc

Roland De Wolf (13/09/2020)

Fietsen van hotel naar hotel in de Westhoek was een leuke ervaring. Goede hotels, vriendelijke mensen, lekker gegeten en goed georganiseerd. Bagage steeds op tijd in het volgende hotel. Routes doen ook de dorpen/steden aan zodat er aan horecamogelijkheden geen gebrek is. Mooie fietstochten over goed berijdbare verharde en onverharde wegen.
Zeker een aanrader.

Gunther Mertens (01/09/2020)

Onze eerste fietsvakantie en we hebben genoten. De eerste drie dagen prachtige routes. Hotels waren proper en bediening was vriendelijk. Het eten vonden we minder. Liever een gang minder en kwalitatiever. Bagagenabreng was prima. Een fijne ervaring.

Andreas Meeus (29/08/2020)

Eén onweer de eerste dag tijdens het fietsen was niet zo leuk. Voor de rest was alles positief. Heel mooie streek om te fietsen en zeer goede organisatie. We hebben ervan genoten.
Een aanrader!

Wim Pauchet (04/08/2020)

Wij haddden aanvankelijk gepland om de fietstocht naar de Peel in Nederland te boeken maar dit was buiten COVID-19 gerekend. Mensen uit de provincie Antwerpen waren niet meer welkom in Nederland. Paul heeft ons dan spontaan een nieuw voorstel gedaan nl de fietstocht naar de Westhoek. Deze was in principe nog niet boekbaar maar Paul heeft dit netjes voor ons kunnen regelen. Dit was echt last-minute en dus echt heel fijn dat hij dit toch voor mekaar heeft gekregen.

Bij aankomst in ons eerste hotel in Ieper (Flanders Lodge) lag alles netjes klaar bij de receptie . Qua ligging was het eerste hotel niet het mooiste (ligging in industriezone) maar alles was wel netjes in orde en er was airco op de kamer (was toevallig 35°C). Ook is er een ruilme fietsstalling in de kelder.

Als je de eerste rit volledig wil doen kan je wel best rond de middag arriveren in Ieper zeker als je graag onderweg al eens stopt voor een terrasje of om een militaire bregraafplaats te bezoeken. Voor ons lukte dit niet omwille van files en de extreme hitte op de fiets.

De tweede rit richting Lo-Reninge vonden wij de mooiste. Onderweg een zeer afwisselend landschap met enkele pittige hellingen en onderweg ook wel een aantal leuke bezienswaardigheden (restanten WOI, de abdij van Westvleteren...). Wij zijn zeer uitgebreid gaan lunchen in brasserie Terminus (hiervoor moesten we 3 km omrijden in de buurt van de grens maar absoluut de moeite waard) en in de late namiddag zijn we een Westvleteren gaan degusteren in "De Vrede". Achteraf hebben we vernomen dat de zaak ondertussen tijdelijk gesloten is omwille van Corona :). Ons hotel " De Oude Abdij" is prachtig qua ligging en het eten was er ook top. Wij hadden een mooie, ruime kamer onder het dak. Enige minpuntje daar was het ontbreken van airco en met de hitte was het puffen geblazen.... Ik heb dit s'ochtends gemeld aan de receptie en blijkbaar zijn er ventilators ter beschikking. Ook stond er s'nachts een motor te draaien van een pomp en dat zorgde voor een verstoorde nachtrust..
De derde dag was de kustrit richting Nieuwpoort maar eerst was er nog de doortocht door Diksmuide. We hebben de AVV-VVK-toren bezocht. Is zeker een aanrader maar je moet hier eigenlijk 2 uur voor uittrekken. Het bezoek aan de Dodengang , enkele km verderop hebben we niet meegepikt omwille van tijdsgebrek. De passage door Nieuwpoort is op zich zeker fijn voor strandliefhebber. We hebben iets gegeten in de duinen. Na een mooi stukje fietsen door de duinen en een bos zijn we gestopt in Poperinge. Vlak voor het marktplein is een leuk adresje op een rustig binnenpleintje. Plaatselijk biertje Papegaej is trouwens erg lekker.
Hotel Hinterland is een mooi hotel (kasteel) met een fijn terras op de zuidkant. Het was hier trouwens erg rustig. Ook hier is geen airco maar kan je een ventilator bekomen aan de receptie.
Laatste rit terug naar Ieper vonden we wat de omgeving betreft minder mooi dan de vorige ritten maar dit had waarschijnlijk ook met het weer te maken : fris met het laatste uur regen. We zijn nog wel gestopt in Langemark op de Duitse begraafplaats waar ruim 40.000 Duitse soldaten hun laatste rustplaats hebben gevonden...
Wij hebben er in ieder geval van genoten en het is zeker een aanrader!