Fietsers wegen 4 kilo minder dan automobilisten

10 augustus 2016

Ik krijg hier een studie voorgeschoteld die ik je niet wil onthouden. Ze werd me bezorgd door de VITO in Mol, de Vlaamse Instelling voor Technologisch onderzoek. De instelling werkte mee aan een internationale studie met voor actieve Happy Weekenders opmerkelijke resultaten. Wie geregeld de fiets neemt, bijvoorbeeld om naar het werk of op weekend te gaan, weegt gemiddeld 4 kilo minder dan een verstokte automobilist.

Aan de studie werken 11.000 vrijwilligers in 7 Europese steden mee, waaronder Antwerpen.  Het Europese PASTA-project (hou je vast: Physical Activity through Sustainable Transport Approaches) bestudeert hoe verschillende vormen van transport een effect hebben op fysieke activiteit en dus op de gezondheid. De vrijwilligers kregen de vraag hoe ze zich verplaatsten in de stad, welke vervoermiddelen ze gebruiken en hoe lang ze onderweg zijn. Ze gaven daarnaast ook informatie over hun gezondheid, lengte, gewicht en over hun ervaring met wandelen en fietsen en of ze eventueel een ongeval hadden.

Een eerste analyse van de verzamelde gegevens toont nu dat automobilisten gemiddeld 4 kilo meer wegen dan zij die (ook) fietsen. Dr. Adrian Davis (expert transport & gezondheid en lid wetenschappelijke adviescommissie van  PASTA):  “Mensen die fysiek niet actief zijn, hebben een grote kans om daardoor chronische ziektes te ontwikkelen zoals sommige kankers, een herseninfarct of een hartaanval, maar ze lopen ook een hoger risico op overgewicht. Het PASTA-onderzoek toont aan dat het ontwerp van een stad, hoe we ons voortbewegen in steden, en met name of we de auto gebruiken dan wel wandelen en fietsen een belangrijke rol speelt in de dagelijkse hoeveelheid lichaams­beweging.”

“Actiever zijn komt je gezondheid ten goede, spaart geld uit en verbetert je levenskwaliteit. Een actieve verplaatsing van 30 minuten valt makkelijk in te passen in je drukke dagelijkse agenda. Zo combineer je bv. fysieke activiteit met je woon-werkverplaatsing i.p.v. nadien nog naar de fitness te gaan.”

Ik zou het niet beter kunnen zeggen. Of toch nog een aanvulling. Een actief (happy) weekendje weg draagt uiteraard ook flink bij tot je gezondheid.

Deel dit bericht