Met een oppervlakte van bijna 900 vierkante kilometer en maar liefst 9 km tussen de Kurfürstendamm en de Kastanienallee, de 2 beroemdste winkelboulevards, biedt de stad wel enkele stevige uitdagingen voor bezoekers. En dan is de fiets het perfecte vervoermiddel.
Op de fiets ervaar je letterlijk aan den lijve hoeveel groen er is. Meer dan een kwart van de oppervlakte wordt ingenomen door natuur, parken en water. De grote parken zijn een rustige en autovrije omgeving, ideaal om in te fietsen.
Nog een prachtig fietstraject is de rivier de Spree, die het centrum van Berlijn doorkruist. Ze stroomt onder meer langs de Berliner Dom, het Museuminsel en het 17deeeuwse kasteel Charlottenburg. Ook een fietstocht richting een van de meren buiten het stadscentrum is een gouden tip om water en de tweewieler te combineren.
Het bekendste hoofdstuk in de geschiedenis van Berlijn is de meer dan 40 jaar na de Tweede Wereldoorlog waarin de stad letterlijk in twee was gedeeld. Het oosten behoorde tot de DDR, het westen was een exclave van de Bundesrepublik Deutschland (BRD). De grens werd gevormd door de Berlijnse Muur. De Muur viel in november 1989, Duitsland werd herenigd in 1990.
Op enkele plaatsen zijn nog restanten te zien van de Muur, waaronder de meer dan 1 km lange en met graffiti bedekte East Side Gallery aan de oevers van de Spree in Friedrichshain. In het centrum van de stad wordt een 8 km lang traject van de Muur aangeduid met een dubbele rij kasseien. Fietsen en wandelen kan langs de Berliner Mauerweg, een traject van 40 km dat een 10-tal jaar geleden werd uitgestippeld.
Berlijn is ook een stad van bekende monumenten, denk aan de Brandenburger Tor, de Fernsehturm en de Reichstag. Die ontbreken uiteraard niet tijdens onze Citytrip Berlijn: Berlin by bike.