Weg van de wereld: Herberg Tiengemeten

19 juni 2016

Al ooit van Tiengemeten gehoord? Ik ook niet. Tot schipper Peter erover sprak tijdens de voorbereiding van een zeilweekend. Op de kaart is het eiland niet groter dan een stuk van 2 cent. Of misschien zelfs maar van 1 cent. Maar... er is wel een haventje. “En daar kunnen we aanmeren”, wist Peter. Zo gezegd, zo gedaan.


Tiengemeten is een eilandje in het Haringvliet, een Zeeuws binnenwater. Over land is het niet bereikbaar. Er vaart enkel een pont vanuit Nieuwendijk. Dat zet vooral fietsers en voetgangers over. Auto’s en bestelwagens ook maar enkel van mensen die op het eiland wonen en werken. En dat zijn er niet zoveel. Ander gemotoriseerd verkeer is niet toegelaten op Tiengemeten.
Het eiland ontleent zijn naam aan een oude landmaat, een ‘gemet’. Dat is het equivalent van zo’n 0,4 ha. Reken uit hoeveel ‘tien gemeten’ is en je hebt de oppervlakte van het eiland.

Bij het haventje ligt het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten met daarnaast een museum over Rien Poortvliet, een bekende Nederlandse illustrator. Sinds 1997 beheert Natuurmonumenten de regio als natuurgebied. De beste manier om het eiland te verkennen is op wandelschoenen. Er zijn drie routes uitgetekend: een gele van 4,5 km, een rode van 6,5 km en een blauwe van 10 km.


Halfweg de gele route ligt – helemaal op de kop van het eiland – Herberg Tiengemeten. Het terras nodigt uit tot verpozing en de kaart biedt voldoende variatie in eten en drinken. Loop je om de hoek, dan kijk je uit over water. Het pand en de omgeving stralen een rust uit zoals je die op weinig andere plekken in Vlaanderen en Nederland ervaart. Er zijn enkele hotelkamers voor een langduriger verblijf, maar de waardin waarschuwt om tijdig te reserveren, zeker in het weekend, want ze zijn vaak lang op voorhand bezet. Een alternatief biedt de camping. De herberg biedt een pendeldienst aan van en naar het haventje. Herberg Tiengemeten, een welgemeende tip voor rustzoekers en natuurgenieters.

Meer van dergelijke bijzondere plaatsen ontdek je tijdens een weekend dat Happy Weekends voor je samenstelt. Helemaal op maat van jou en je gezelschap (vanaf 4 personen). Bel +32 (0)14 75 71 16 of mail naar info@happyweekends.be.

Deel dit bericht