Meest memorabel moment van 2021

31 december 2021

2021 was voor iedereen weer een bewogen jaar maar voor Anke nog iets meer.
 
Anke is de eigenares van Hotel Raatz in Lieser aan de Moezel. Of liever: was.

 
Ze runde 10 jaar het hotel en vormde de vierde generatie. In 1932 was haar overgrootvader Gustav met het hotel begonnen. 
 
Hotel Raatz is sinds drie jaar onze uitvalsbasis aan de Moezel voor onze begeleide fietsvakanties en recent voor het arrangement Gouden Herfst aan de Moezel.

Een aantal maanden geleden vertelde Anke dat ze het hotel had verkocht. Het was een zeer ingrijpende beslissing geweest, na bijna 90 jaar in familiebezit, maar het ging niet anders.
 
Ze zag haar kinderen en haar man amper omdat ze bijna altijd moest werken. Dat was dan weer het gevolg van het tekort aan personeel, iets wat ik sinds corona in veel horecazaken hoor.
 
Heel jammer vond ik haar beslissing, want we werkten graag met haar samen. Geen moeite was te veel. Met veel enthousiasme en passie runde ze haar hotel. 
 
Normaal zou ze op 20 december sluiten en ging het hotel op 1 januari over naar de nieuwe eigenaar.
 
Door nieuwe coronaregels voor horecazaken in Duitsland begin december kreeg ze de ene annulatie na de andere.
 
Van 10 tot 12 december hadden we er het wandelweekend Kerst aan de Moezel en dat kon gewoon doorgaan wanneer iedereen bij aankomst een zelftest deed. Wat ook gebeurde.
 
Ter plaatse vertelde Anke dat er buiten onze groep geen andere gasten in het hotel zouden verblijven en dat we meteen ook de laatste gasten waren. Zondag zou ze voorgoed afsluiten.
 
Zaterdag net voor het avondeten hield ze een korte toespraak, zichtbaar geëmotioneerd. En hieven we met zijn allen het glas. Op de toekomst.
 
Zondagmiddag na de laatste wandeling dronken we er met de groep nog koffie en zo viel het doek over Hotel Raatz. De nieuwe eigenaar zal de naam veranderen.
 
Moest je me vragen wat op professioneel vlak mijn meest memorabele moment van 2021 was, dan zou het dit zijn. 
 
Een stukje lokale geschiedenis meemaken: Hotel Raatz was namelijk decennia lang onlosmakelijk verbonden met Lieser. En de emotie voelen van iemand die de beslissing van haar leven heeft genomen. 
 
Wat ook meespeelt, is dat we ons verbonden voelen met andere ondernemers die met veel passie hun eigen zaak runnen. Dat doen we zelf ook, tenminste zo ervaren we het toch.
 
Vrees niet: wij denken niet aan stoppen. Meer zelfs: we gaan in 2022 minstens even hard ons best doen voor onze gasten.
 
Ik wens je een gezellig jaaruiteinde en een mooi begin van 2022.

Paul Huysmans

Deel dit bericht