Een piepklein stukje Gent in Amsterdam

17 augustus 2016

Het grote bord op straat met de letters GENT wekt meteen de aandacht. Zeker omdat het ook de weg wijst naar een tof terras. Je verwacht zo’n naam ook niet direct voor een horecazaak vlakbij het Vondelpark in Amsterdam. Bovendien zat ik drie jaar op kot in Gent.

Bij nader toezien blijkt de zaak ‘Gent aan de Schinkel’ te heten, verwijzend naar het riviertje annex gracht dat naast de deur loopt. “De eigenaars waren ooit in Gent en gecharmeerd door de stad en het Bourgondische leven. Vandaar gaven ze die naam aan de zaak”, geeft manager Mildou Kersten als uitleg voor de naamskeuze.

Hun liefde voor België toont zich ook in de bierkaart, want die kleurt volledig zwart/geel/rood. We tellen 38 Belgische bieren, waaronder een fijne selectie Belgische trappisten. Maar ook – uiteraard – een aantal Gentse flessen zoals de Gruut Blond, Gentse Tripel en Gentse Strop. Hou er wel rekening mee dat je daarvoor net wat meer betaalt dan op de Graslei of Korenmarkt. Maar je zit hier dan ook in bijna hartje Amsterdam. “De Crabbelaer hebben we zelfs exclusief voor heel Nederland”, haast de manager zich nog.

 

Het aantal vierkante meters binnen is beperkt. Daar tegenover staat dat er ruim plaats is op het terras. Zowel aan de voor- als de zijkant en zelfs aan de overkant van de straat, aan het water, staan er bistrostoeltjes en tafeltjes. Je zit tamelijk dicht bij mekaar, wat maakt dat je al snel aan de praat bent met een Amsterdammer. Eten kan je er ook. De chef gaat vooral aan de slag met biologische producten.

Dezelfde eigenaars hebben elders in Amsterdam nog een tweede horecazaak: De ZoTTe. Die presenteert zich als ‘Belgisch Bierproeflokaal’. Daar moeten we een volgende keer langs.

 

Deel dit bericht